Youssef Samy Asalah Nasri: Macedonian - Македонски

Nov 18, 2010

Macedonian - Македонски

Asalah Mostafa Насри aka Asala, Assala Nasry и Assalah роден на 15 мај 1969 е еден сириски музички уметник.

Ран живот
Asala Роден е во Дамаск, Сирија на средната класа двојка. Mostafa Насри, татко Asala, беше почитуван сирискиот композитор и пејач. Asala ја започна својата музичка кариера со вршење патриотски, верски и детски песни, кога таа беше четири години. Таа ја отпеа темата песната "Qessas Ал Sho'oub" (арапски:
قصص الشعوب), на цртан филм шоу, Hekayat Alamiyah (арапски: حكايات عالمية). Во 1986 година, Мостафа Насри почина по страда од внатрешно крвавење предизвикано од сообраќајна несреќа. 17 години таа помогна во се грижи за нејзините браќа и сестри, Reem, Амани, Ајман и Ayham со нејзината мајка Azizah.

Кариера
комерцијални Asala е музичка кариера дебитираше во 1991 година со Законот Ta'rafou (арапски:
لو تعرفو). Албумот имаше 4 песни во ориентален оперски tarab стил. Албумот е инстант-хит со тажни песни како Ya Сабра и Јана Samehtak Ketir. Таа брзо се зацементира своето присуство во растечката индустрија полни со нови, млади таленти како Najwa Karam, сабја Rebai, Angham, и Abdelmajeed Абдула.

Личен живот
Asala има две деца од првиот брак на Ајман Ал Dahabi, кого таа се развеле во 2005 година по неговото неверство скандал. Таа во моментов го поседува и нивните деца, Sham и Калед. Таа е сега мажена за познатиот палестинско-американскиот режисер Тарек Ал Eryan. Таа е бремена со дете Тарек во почетокот на 2007 година, но доживеа спонтан абортус на половина пат низ бременоста. Asala е сунитски муслимани. Asala беше доделена Бахреин државјанство со бахреинскиот крал Хамад бин Иса Ал Калифа, неколку дена откако таа даде спектакуларни резултати во оперета Љубов и лојалност при прославата на Денот на независноста на Бахреин. Asala има три државјанство; Сирин, Бахреин, и Египќаните.

No comments: